Ce este un motor auto? Ce caracteristici poate avea? Câte tipuri există?

On: person Posted By: Dezmembrari Auto comment Comment: 0 Hit: 167

Activitatea motoruui se bazează pe procesul de comprimare a combustibilului pentru a îl transforma în gaz, lucru care declanşează o forţă ce determină un mecanism.

De câţiva zeci de ani,  industria auto a venit cu multe variante pentru a îmbunătaţi consumul și performanța combustibilului. De exemplu, unii pun pistoanele în diverse configurații, în timp ce alții montează mai multe pistoane pentru a mări puterea. Înţelegerea tipului de motor pe care îl utilizează un anumit model de mașină arată tipul de reparații și întreținere necesare acestuia.

Tipul de combustibil (benzină, motorină și hibrid)

În primă fază înainte de a începe procesul de reparaţie trebuie să cunoaştem tipul de combustibil pe care îl utilizează motorul. Desi la exterior sunt la fel, ele diferă prin modul de operare.  Deși benzina și motorina au aceeasi bază, cea din urmă este mai densă. O astfel de densitate se traduce prin mai multă putere atunci când este arsă.

Motoarele  pe benzină ard mai curat. Ca urmare motoarele pe benzină se bucură de avantajul funcționării la prețuri mici și o întreţinere a pieselor mai îndelungată.

Motoarele hibride oferă două surse de propulsie: un motor pe benzină sau diesel și un motor electric. Primul serveşte pentru călătorii mai lungi, iar cel electric furnizează energie doar pentru atribuţii specifice cum ar fi pornirea autovehiculului.  

Aspect cilindru (În linie, In V și Boxer)

Cea des întâlnită este configurația în linie, întâlnită la mașinile standard. Cilindrii sunt perpendiculari pe vehicul, poziționați unul lângă altul, iar pentru a echilibra forțele generate de combustie, aceștia trag în perechi, începând cu cei doi cilindri interiori. Cu un centru de greutate mai ridicat, motoarele în linie oferă stabilitate în timpul conducerii.

Motorul de tip V are cilindrii dispuși în două grupuri opuse, Acest aranjament anulează mișcarea sus-jos a fiecărui piston, ceea ce îi conferă stabilitate. Motoarele de tip V sunt mai frecvente la mașinile performante și la vehiculele diesel, mari, precum camioanele.

Numărul de cilindri

Înainte de epoca turbocompresoarelor și a sistemelor de injecție a combustibilului, numărul cilindrilor arată puterea totală a motorului. Lucru care se înamplă şi astazi, deşi apariţia motoarelor turbo 4 poate alimenta un camion. 

Configuratia cu 4 cilindri oferă o concordanţă între consumul de combustibil și performanță. Atunci când sunt configurati în linie,cilindri nu vor face mult zgomot ca alte motoare, fiind ideali pentru o mașină de familie. 

Setările cu 6 și 8 cilindri necesită configurație de tip V. Așa cum am menționat, amplasarea cilindrilor la unghiul optim oferă stabilitate motorului. .

Unele mașini compacte poartă doar 2 sau 3 cilindri sub capotă, din cauza dimensiunilor mici. Turbocompresoarele și injecția de combustibil permit motoarelor să ofere aproape aceleași performanțe, dar folosind mai puțin combustibil. Cu toate acestea, configuratia cu 3 cilindri, determină zgomot din cauza dezechilibrului de cuplu. 

Concluzie

Este o surpriză să vezi cât de mult a avansat autonomia motorului în zilele noastre. Producatorii de maşini sunt în continuă dezvoltare şi îmbunătăţire a autovehiculelor, ţinând cont de cantitatea de combustibil consumat, de gradul de  rezistenţă şi uzură a acestora şi a pieselor acestora.  

Comments

No comment at this time!

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *
Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie