Tip far: halogen, xenon sau LED?

On: person Posted By: Baciu Cornel comment Comment: 0 Hit: 928

Șoferii au o dilemă considerabilă atunci când vine vorba de alegerea farurilor pentru vehiculele lor personale. Sau atunci când este pe cale să cumpere o mașină, fie că este nouă sau folosită, există destul de multe variante și opțiuni asociate blocurilor de lumină. Care faruri sunt cele mai bune, care sunt recomandate și care sunt legale și mai sigure?

Faruri cu halogen

Primele faruri pentru autovehicule care se potriveau puternic mașinilor moderne au fost lămpi cu halogen. Acestea fiind spuse, becurile obișnuite cu incandescență au un raport preț/performanță destul de bun. Nu degeaba, chiar și acum, majoritatea mașinilor noi vin din fabrică cu aceste faruri. Sunt niste faruri simple cu corp si sticla transparenta, energia luminii este asigurata de energia becului si a oglinzii din interior. Spre deosebire de cazul altor faruri, nu are nicio legătură cu lupa.

Un avantaj al acestor faruri este că sunt ieftine și ușor de întreținut. Pentru că oricine poate folosi becuri și le poate găsi oriunde, inclusiv în benzinării. De asemenea, se văd adesea în timpul dezasamblarii, doar în cazul în care se rup și trebuie să le înlocuiți.

De aici puteti cumpara piese auto

Faruri cu xenon

Aceste faruri sunt mai moderne și se găsesc pe mașina de serie BMW Seria 7 din anii 90. Se mai numesc și faruri HID, ceea ce înseamnă Descărcare de Intensitate Mare, care folosește becuri speciale și tensiuni mai mari. Farurile cu xenon sunt scumpe pentru ca componentele lor au un far cu lupa si un sistem de autonivelare, o mizerie care transforma 12 volti la o tensiune mai mare, transferand energie unor becuri speciale, Umplute cu un gaz numit xenon, de unde si denumirea.

Mașinile noi mai scumpe au faruri cu xenon pentru că oferă o cantitate mai mare de lumină pe timp de noapte și pentru că au un sistem de autonivelare care reglează automat fasciculul în funcție de sarcina mașinii.

Farurile cu xenon pot fi achiziționate și pe piața de schimb, iar pe piață există diverse kituri cu xenon. Dar trebuie amintit că aceste kituri pot fi instalate doar pe farurile cu lupă, altfel lumina nu va fi focalizată și va orbi șoferii care se apropie, crescând astfel riscul de accidente grave.

De asemenea, trebuie menționat că legea română nu permite montarea farurilor cu xenon dacă mașina nu este echipată din fabrică cu faruri cu xenon. La o verificare RAR sau ITP, este posibil să fii respins și trimis acasă. Deci, cel mai bine este să rămâneți cu farurile de rezervă ale mașinii.

Faruri cu LED

Un compromis mai modern între farurile cu xenon și cu halogen este noul model LED. Adică lumină mică, dar puternică de la un LED sau chiar mai multe LED-uri. Aceste faruri LED, cu ajutorul oglinzilor speciale, au creat o revoluție în sectorul auto.

Dacă inițial LED-urile erau folosite doar pentru luminile de zi, acum sunt folosite pentru farurile full LED, atât cu faza scurtă, cât și cu cea lungă. Avantajul acestor faruri este că nu consumă la fel de mult curent ca celelalte două exemple de mai sus și oferă o vizibilitate bună pe timp de noapte, potențial concentrând fasciculul.

Multe mașini moderne sunt acum echipate cu lumini LED, inclusiv stopuri, iar multe modele, chiar și cele accesibile, sunt echipate cu LED-uri. Deocamdată, această tehnologie pare a fi cea mai benefică.

In concluzie

Chiar și cu faruri cu laser sau cine știe ce cristale Swarovski au fost inventate, este clar că tipurile de iluminat auto se pot reduce doar la cele 3 modele enumerate aici. Pentru mașinile normale, cele mai ieftine și cele mai bune sunt totuși becurile cu halogen. Din păcate, xenonul nu mai oferă avantaje față de sistemele LED, motiv pentru care, dacă aveți bani și vă permiteți, vă recomandăm să cumpărați o mașină cu faruri LED.

Comments

No comment at this time!

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *
Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata January February March April May June July August September October November December
To top
Scrie-ne
WhatsApp Chat

Înregistrare cont nou